Klíma telepítés a gyakorlatban

Mire kell felkészülnie a beszerelés napján?

Tapasztalatunk szerint az első klíma beszerelése előtti idő kíváncsisággal teli várakozással telik. Rengeteg kérdés merül fel bennünk, és nem tudunk megnyugtató válaszhoz jutni. Az alapvető gyakorlati kérdéseket szeretnénk itt megválaszolni.

A legfontosabb tényező az ingatlan tekintetében, hogy a komfortja növekszik. Egy klímás lakás valamivel mindenképp többet ér, még akkor is, ha ez konkrét pénzben nem fejezhető ki. Ez azért van, mert az ingatlan része lesz tulajdonképpen a klíma berendezés. Egy költözés alkalmával nem szerencsés magunkkal vinni, csakúgy, mint az erkélyt és a kéményt sem.

A split klímák jellemzője, hogy 2 részből áll a rendszer. Van egy kültéri és egy (vagy több) beltéri egység. A berendezés hatékonyságának megőrzése érdekében a telepítés helyét úgy kell megválasszuk, hogy a 2 egység közötti távolság a lehető legrövidebb legyen. Gondolnunk kell arra is, hogy ezek az elemek függőleges falra szerelhetők, így például tetőtéri helységekben korlátozódik a lehetséges beépítés helye. Gondoskodnunk kell továbbá a készülékben keletkező kondenz víz elvezetéséről is. Amennyiben különleges igény nem merül fel, ez a gravitáció kihasználásával enyhén lejtős kiépítéssel valósítjuk meg az ereszcsatornákéhoz hasonlóan.

A két egység közötti falcikket megfelelő méretben át kell törjük a szereléshez. Ez különösen a panel társasházakban jelent körültekintést, hiszen mindannyiunk számára ismerős zajjal jár, így megkímélhetjük magunkat a kellemetlenségektől, ha erre figyelmeztetjük előre szomszédainkat. Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy biztosan nagyobb zajjal jár a falfúrás, mint piszokkal. Erre kollégáink kínosan ügyelnek.

Fontos szempont lehet még az elektromos kiépítés. Noha az alap készülékeket egy villásdugóval egy közelben elhelyezkedő konnektorról is lehet üzemeltetni, szerencsésebb egy 16A-es áramkörhöz csatlakoztatni, sőt a nagyobb 5-7kW-os készülékeknél ez nagyobb is lehet.

A megfelelő előkészületek után helyére kerül mind a beltéri, mind pedig a kültéri modul. Az összekötés után a rendszer vákuumozás alá kerül. Ezzel biztosítható a szennyező anyagok eltávolítása, a szárítás, és a tömítettség ellenőrzése.

Ha minden rendben van, a készülék üzembe helyezhető. Ekkor a kollégák megmutatják az alapvető használati funkciókat is.

A teljes telepítés időtartama átlagos kialakításnál kb. 3 órát vesz igénybe. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a szerelés sokrétűsége miatt, mindig adódhatnak problémák, így ez el is húzódhat. Javasoljuk, hogy a telepítés napjára tegye magát szabaddá egyéb programjaitól.

Ehhez kapcsolódik munkatársaink érkezési időpontja. Noha mindent elkövetünk a maximális és pontos kiszolgálás érdekében, kérjük a fentiek valamint egyéb tényezők (pl. közlekedési helyzet) figyelembevételét, egyúttal előre is elnézésüket kérjük, az esetleges késés előfordulása miatt.